citromfa

Tápanyagok használata

A tápanyag nem gyógyszer a növény számára! A növekedésükhöz szükséges táplálékukat maguk állítják elő a növények, ám ehhez szükségük van fényre, vízre és ásványi anyagokra.

A kertben, az üzletekben vásárolható virágföldekben és a műtrágyákban is megtalálhatóak ezek az anyagok. Ezek segítik hozzá a növényt a fotoszintézis folyamataihoz. Öntözés hatására és a növény által felhasznált mértékben ezek az anyagok egy idő után elfogynak, kimerülnek. Ezért szükséges pótolni a tápanyagokat.

A növények azonnal és érzékenyen reagálnak ezekre a tápanyag-hiányokra (vagy túltengésre!). A hiány első jele a lassuló növekedés, kókadt levelek, beteges külső (gyenge szár, sárguló levelek).

Ne várjuk meg amíg eljut ide a növény, első jeleknél pótoljuk a hiányt. Jó tudni, hogy a tápanyagot csak az aktív növekedés idején szabad adni, egyébként gyenge lesz a növekedés.

Az „állandó” tápanyagozás nem azt jelenti, hogy folyamatosan adjuk a tápanyagot, hanem hogy minden öntözésnél egy enyhébb adagot adunk, így biztosítva a folyamatos ellátást.

Túladagolásnál a levelek elkezdenek deformálódni, pöttyösödni, a talaj teteje megfehéredik.
Tápanyagok és hatásaik:

 
 elem  vegyület  hatás  ajánlott
Nitrogén – N Nitrát Levél és hajtásnövekedés, klorofil képzés Növekedési időszak elején, szobanövényekhez
Foszfor – P Foszfát Gyökérfejlődés, bimbók fejlődése Virágot hozó szobanövényekhez leginkább
Kálium – K Kálisó Virág és gyümölcshozatal Szobanövényekhez, hagymásokhoz
Nyomelemek: vas, cink, réz, magnézium, mangán   Fotoszintézis Minden szobanövényhez