Pénzözön az agráriumban

Új mezőgazdasági pályázatok jelentek meg, most érdemes gomba előállító üzem fejlesztésébe, vagy kertészeti üzem megújításába fogni. Jó tudni, hogy kertészeti üzemek megújítására első szakaszban csak rövid ideig- 2021. július 7.- 2021. július 20.-ig lehet pályázni, és a fiatal mezőgazdasági termelők által végrehajtott projektek esetében megemelt támogatási intenzitás is járhat.

Szinte már biztos, hogy a 2021-es évben a mezőgazdaságban tevékenykedők jelentős támogatásokhoz jutnak. A magyar agráriumra rázúduló pénzeső számos területen és tevékenységi forma szerint biztosít fejlesztési forrást, amelynek kiemelt célja a fenntartható és korszerű élelmiszeripari és mezőgazdasági ágazat fejlesztése. A Vidékfejlesztési Programban csak 2021-2022-es évre hatalmas összeg- 1500 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása pályázat

A vissza nem térítendő támogatást mezőgazdasági termelők igényelhetik, emellett kollektív beruházásra (termelői csoport, termelői szervezet, szociális szövetkezet, valamint mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet általi) beruházásra is lehetőséget nyújt. A pályázati felhívás célja, hogy egyrészt jelentősen emelkedjen a gombamennyiség termelése, amely maga után vonzza a hazai fogyasztás növekedését, de az exportra irányuló mennyiség növekedését is. Új gombakomposzt üzem létesítése, valamint meglévő komposztüzem bővítése, illetve korszerűsítésére egyaránt igényelhető a vissza nem térítendő támogatás. A megújuló energiát hasznosító technológiák alkalmazása is az önállóan támogatható tevékenységek részét képezi. Jó tudni, hogy a VP2-4.1.3.4-21 gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása felhívás öt szakaszra oszlik, és az első szakaszban 2021. szeptember 13.- 2021. szeptember 27.-ig lehet a támogatási kérelmeket benyújtani.

Kertészeti üzemek megújításának támogatása pályázat

A pályázat fő célkitűzése a vidéken élő fiatal mezőgazdasági termelők megerősítése, de a munkahelyteremtés is kiemelt figyelmet kap az új pályázati felhívásban. A támogatást igénylők körébe beletartoznak a mezőgazdasági termelők, az őstermelők családi gazdasága (ŐCSG), és a családi mezőgazdasági társaságok (CSMT) is. A vissza nem térítendő támogatásból az önállóan támogatható tevékenységek közül fejlesztés és korszerűsítés valósítható meg, de akár traktorbeszerzésre és különböző kertészeti eszközök, gépek beszerzésére is lehetőset biztosít a gazdák számára. A VP2-4.1.3.5-21 kertészeti üzemek megújítására vonatkozó pályázatfelhívás hat szakaszra oszlik, és az első szakaszban 2021. július 7.- 2021. július 20.-ig lehet a támogatási kérelmeket benyújtani.