Monopod vagy tripod? - Mikor, hogyan, miért? Vagy miért ne?

Minden, amit az állványokról tudni kell, vagy tudni szeretnél

Monopod vagy tripod? - Mikor, hogyan, miért? Vagy miért ne?

HozzászólásSzerző: Rollah » 2006.07.27. csüt. 20:52

Gondoltam, nyitok egy ilyen témát, mert az elmúlt hetek nagy tanulsággal szolgálnak számomra. Hátha másokat is érdekel a téma, és ahogy én, õk sem gondolokodtak el rajta eléggé, és/vagy nem olvastak elég tapasztalatot.

Megpróbálom röviden, tömören leírni:

Eddig csak tripod (3 lábú) állványhoz volt szerencsém. Próbáltam sokfélét, és nagy igazság, hogy az olcsóbb hobbi/amatõr (3-15.000 Ft-os) és a drágább amatõr/profi (20.000Ft-tól a csillagos égig) hatalmas a különbség.
Nemrég vettem egy monopod (1 lábú) állványt, elvileg csak kamerázáshoz. Az ára mindegy lenne (5-10.000 közt lehet venni ezeket), hisz nem egy csúcsmodell, de kb. 15 kg a teherbírása. És itt jött az elgondolás, hogy kipróbálom Canon EOS 350D gépvázzal és Sigma 50-500mm objektívvel (kb. 2,5 kg akkuval, kártyával, stb.). Felraktam, és kerestem a határt, ahol már nem tudom élesen kilõni a témát. Gondoltam, nagyjából az lesz az eredmény, mint tripodnál, de csalódtam...

Ekkor jött a váratlan fordulat: Ugyan a két állvány márkája megegyezik, az áruk is 1-2.000 Ft-tal tér el, mégis a tripodnál távkioldóval, enyhe széllel, elõre felcsapott tükörrel rosszabb volt az eredmény.
Mivel sokmindentõl függ, hogy mekkora záridõvel lehet élesen lõni egy nem profi állvánnyal (szél, tükörfelcsapás ereje, stb.), nem írnék konkrét eredményeket, inkább egy átlagot. Nyugodt körülmények között, kis szellõvel, 500mm-en (800mm ekvivalens) 1/200 - 1/30 sec környékén voltak a bemozdulásmentes fotók.

Tehát, csalódtam. Monopoddal 1/80 - 1/40 sec között sokkal több jó fotó volt, mint a 3 lábúval.

Persze ennél rövidebb, illetve több másodpercnyi/percnyi hosszúságú fotókhoz továbbra is a tripod a jobb egy távkioldóval megspékelve, de egy egyszerûen hordozható, gyorsan felállítható, olcsó monopod, ezentúl nálam mindig kéznél lesz. Hisz állvány nélkül ez a határ többnyire csak 1/320-1/200 sec környéki, amit hosszú hónapok gyakorlásával tudok csak kilõni 500mm-en. Azonban a monopod meglehetõsen tágította a horizontot számomra...

Remélem, van, akinek segítettem a (bár rövid, de objektívnek mondható) tapasztalatommal! Örülnék, ha mások is megírnák, hogy mikor, hogyan, miért használnak inkább ilyen vagy olyan állványt, ezzel segítve egymásnak.
Rollah

HozzászólásSzerző: fantazmagora » 2006.07.27. csüt. 21:17

A tripodnak csak annyi elõnye van hogy elengedheted, más nem.
fantazmagora

HozzászólásSzerző: stgellert » 2006.07.28. pén. 16:46

Nem csodálom... bigma alá egyáltalán nem mindegy, hogy teszem az 500-as végével milyen állványra teszed... Szerintem, kézbõl is "jó" eredményt érnél el, szvsz annyira nem számít itt már a monopod se...

manfrotto 074b... akkor asszem szélnél sem mozdulna be...
"Az amatõr az, aki szeretetbõl csinál komoly dolgot"
stgellert

HozzászólásSzerző: stgellert » 2006.07.28. pén. 16:49

ahol - erõsen szvsz - jó a monopod, ha stabilizátoros optikád, vagy vázad van és ahhoz akarsz még 1-2 záridõt hozzácsapni... (tipikusan beltérben, ha a vaku mellé a hátteret is ki kéne exponálni).
stgellert

HozzászólásSzerző: krampusz » 2006.07.28. pén. 17:12

stgellert írta:...
manfrotto 074b... akkor asszem szélnél sem mozdulna be...

Nem is teszi :))) és megvan a testedzés is mire a helyszínre viszed.
krampusz

HozzászólásSzerző: stgellert » 2006.07.28. pén. 17:22

meg, és kocsmában is szabad ülõhelyet biztosít, fõleg, ha kiengeded a tüskéket... 8)
stgellert

Vissza: Állványok