fibróma

Mit jelent a fibróma?

A fibróma egy jóindulatú, lassan növekvő kötőszöveti daganat, amely általában a bőrön vagy a bőr alatt jelenik meg. A fibróma általában kicsi, fájdalommentes csomó, amely puha tapintású, és a bőr színével vagy csak egy kicsit sötétebb. A fibrómák lehetnek egyedülállóak vagy csoportosak, és bárhol előfordulhatnak a testen, de leggyakrabban az arc, a nyak, a hónalj, az ágyék és a mellkas területén fordulnak elő. Bár általában nem okoznak komoly problémákat, bizonyos esetekben kellemetlenséget okozhatnak, különösen, ha az érintett terület irritációval, fájdalommal vagy viszketéssel jár. A fibrómák eltávolíthatók sebészeti úton, ha a beteg úgy dönt, hogy meg szeretné szabadulni tőlük.

Mely testrészeken alakulhat ki a fibróma?

A fibrómák általában a bőrön vagy a bőr alatt alakulnak ki. Bárhol előfordulhatnak a testen, de leggyakrabban az arc, a nyak, a hónalj, az ágyék és a mellkas területén fordulnak elő. Néha a fibrómák a belső szervekben, például a májban, az emlőben, a pajzsmirigyben vagy az agyban is kialakulhatnak, de ezek a fibrómák sokkal ritkábbak, és általában csak akkor derülnek ki, ha az orvos különleges vizsgálatokat végez.

A fibróma okai

A fibróma okai nem teljesen ismertek, de úgy vélik, hogy azok a kötőszöveti sejtek mutációja miatt alakulnak ki, amelyek az adott területen fejlődnek. Az is előfordulhat, hogy a fibrómák kialakulása örökletes tényezőkkel is összefüggésben áll, és bizonyos családi hajlamok esetén gyakrabban fordulnak elő. Egyes esetekben a fibrómák kialakulását bizonyos betegségekkel vagy állapotokkal is összefüggésbe hozták, mint például az elhízással, az inzulinrezisztenciával, a cukorbetegséggel vagy a hormonális változásokkal, de az összefüggés még nem teljesen világos.

Mikor, és kinél fordul elő a fibróma?

A fibrómák gyakori bőrproblémák, és bárki életkorától függetlenül kialakulhatnak. Általában az életkor előrehaladtával gyakoribbak, és az idősebb emberek nagyobb eséllyel szenvednek fibrómáktól, mint a fiatalabbak. Egyes embereknek lehetnek több fibrómájuk is, és bizonyos esetekben a fibrómák öröklődhetnek. A fibrómák kialakulása nincs összefüggésben sem a nemi, sem pedig a bőrtípussal, így bárkinek előfordulhatnak. Azok az emberek, akik elhízottak, vagy akiknek családjában előfordult már fibróma, nagyobb eséllyel szenvednek fibrómáktól.

Fotó: Darvasmed.hu