reflux

Mi az a Reflux?

A reflux, más néven gastroesophagealis reflux, azaz GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) egy olyan állapot, amikor a gyomor tartalma visszafolyik a nyelőcsőbe. A nyelőcső a gyomor és a torok közötti cső, amely a lenyelt ételt és italt továbbítja a gyomorba. A reflux során az élelmiszer és savas gyomornedv a nyelőcsőbe visszaáramlik, és irritálja a nyelőcsövet, ami kellemetlen érzést, égő érzést, fájdalmat, savanyú ízű hányingert vagy köhögést okozhat.

A reflux általában az alsó nyelőcső záróizomzatának gyengeségéből ered, ami megakadályozza a gyomortartalom visszafolyását a nyelőcsőbe. A reflux hátterében állhat még túlzott evés, gyomortáji elhízás, dohányzás, alkoholfogyasztás, vagy egyes gyógyszerek használata is.

A kezelési lehetőségek között szerepelhetnek az életmódváltás (például az egészséges étkezés, a dohányzásról való leszokás és a testsúly csökkentése), a savcsökkentő gyógyszerek vagy a műtét. Ha úgy érzi, hogy refluxos tünetei vannak, fontos, hogy forduljon orvoshoz, mert hosszabb távon a reflux súlyosabb problémákhoz is vezethet, például nyelőcsőgyulladáshoz vagy nyelőcsőrákhoz.

Mi okozhat reflux betegséget?

A reflux betegség általában a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom gyengeségéből ered, ami megakadályozza a gyomortartalom visszafolyását a nyelőcsőbe. A gyomor tartalmának visszacsorgása irritálja a nyelőcsövet, és ez okozza a reflux tüneteit, például az égő érzést, savanyú ízt a szájban, gyomorégést, vagy éjszakai köhögést.

Az alábbi tényezők hozzájárulhatnak a reflux kialakulásához:

 • Túlzott étkezés, különösen nehéz, zsíros, fűszeres ételek fogyasztása
 • Gyomortáji elhízás
 • Terhesség, mivel a növekvő magzat nyomást gyakorol a gyomorra
 • Do­hány­zá­s, ami a nyelőcső záróizomzatát is roncsolhatja
 • Alkoholfogyasztás, különösen nagy mennyiségben
 • Kávé- és teaivás, mivel ezekben a koffein stimulálja a gyomor savtermelését
 • Étkezés utáni heves testmozgás vagy fizikai aktivitás, ami növeli a nyomást a gyomorban
 • Bizonyos gyógyszerek, mint például az aszpirin, az ibuprofen és a vérnyomáscsökkentők, melyek lazítják a nyelőcső záróizomzatát, és elősegítik a refluxot.

Fontos megjegyezni, hogy a refluxbetegség súlyosbodását okozhatja az életmódváltás elmulasztása, az egészségtelen étkezési szokások, az elhízás, a stressz, vagy a túlzott alkohol- és koffein-fogyasztás. A megfelelő kezelés és az életmódváltás azonban hatékonyan kezelheti a refluxbetegséget és enyhítheti a tüneteit.

Refluxbetegségre hajlamos tényezők

A refluxbetegségre való hajlamot számos tényező befolyásolhatja. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan tényezőt, amelyek növelhetik a refluxbetegség kialakulásának kockázatát:

 1. Elhízás: Az elhízás az egyik leggyakoribb tényező, amely hajlamosít a refluxbetegségre. Az elhízás miatt a hasi nyomás fokozódik, és ez elősegítheti a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe.
 2. Terhesség: A terhesség alatt a növekvő magzat nyomást gyakorol a gyomorra, ami a reflux tüneteit fokozhatja.
 3. Dohányzás: A dohányzás a nyelőcső záróizomzatát is roncsolhatja, ami megkönnyíti a gyomortartalom visszacsorgását a nyelőcsőbe.
 4. Gyógyszerek: Néhány gyógyszer (például az aszpirin és az ibuprofen) lazíthatják a nyelőcső záróizomzatát, és elősegíthetik a refluxot.
 5. Alkoholfogyasztás: A túlzott alkoholfogyasztás szintén hajlamosít a refluxbetegségre.
 6. Étkezési szokások: A nehéz, zsíros, fűszeres ételek, a nagy adagok, az éjszakai étkezések, a gyorsan elfogyasztott ételek, a csokoládé és az erős kávé is fokozhatja a reflux tüneteit.
 7. Stressz: A stressz számos káros hatással járhat az emésztőrendszerre, beleértve a refluxot is.
 8. Csökkent nyáltermelés: A nyál természetes savsemlegesítő hatással bír, ezért a csökkent nyáltermelés is hajlamosíthat a refluxbetegségre.

Fontos tudni, hogy a refluxbetegség kialakulása és súlyosbodása több tényező egymásra hatásának eredménye lehet. Ha észleli a reflux tüneteit, fontos, hogy konzultáljon orvosával, hogy megtalálják a megfelelő kezelést és megbeszéljék az életmódváltás lehetőségeit.

A refluxbetegség tünetei

A refluxbetegség tünetei a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe és azon túlra. A leggyakoribb tünetek a következők:

 1. Gyomorégés: A gyomorégés a refluxbetegség legjellemzőbb tünete. Égő, fájdalmas érzést okoz a mellkasban és a torokban, különösen az étkezés után vagy fekvő testhelyzetben.
 2. Savas íz a szájban: A gyomortartalom visszaáramlása savas ízt és kellemetlen szájízt okozhat.
 3. Fájdalom a nyelőcsőben: A refluxbetegség miatt a nyelőcső irritálódhat és fájdalmat okozhat.
 4. Gyakori köhögés: A refluxbetegség gyakran irritálja a tüdőt és a légutakat, ami köhögést okozhat.
 5. Nehézlégzés: A refluxbetegség súlyosabb formái nehézlégzést okozhatnak.
 6. Étkezés utáni teltségérzet: Az étkezés utáni teltségérzet és a puffadás is gyakori tünete lehet a refluxbetegségnek.
 7. Alvászavarok: Az éjszakai gyomorégés és a kellemetlen tünetek miatt a refluxbetegség zavart okozhat az alvásban.
 8. Nyelési nehézségek: A súlyosabb esetekben a nyelőcsőben kialakuló szűkületek miatt a nyelési nehézségek is előfordulhatnak.

A refluxbetegség tünetei változó intenzitással jelentkezhetnek, és különféle tényezők, például az étkezési szokások, a testhelyzet és a stressz hatására változhatnak. Ha refluxbetegségre utaló tüneteket tapasztal, érdemes orvoshoz fordulni, mivel a betegség hosszabb távon komolyabb problémákhoz vezethet, mint például a nyelőcsőgyulladás vagy a nyelőcsőrák.

A reflux tünetei gyerekeknél

A refluxbetegség gyermekeknél is előfordulhat, és általában hasonló tüneteket okoz, mint a felnőtteknél. Az alábbiakban felsoroljuk a refluxbetegség gyakori tüneteit gyermekeknél:

 1. Gyakori nyálképzés vagy köhögés: A refluxbetegség miatt a savas gyomortartalom visszaáramlása irritálhatja a torokat, ami köhögéshez és nyálképzéshez vezethet.
 2. Súlygyarapodási nehézségek: A refluxbetegség miatt a gyerekek nem szívesen esznek, és nehézséget okozhat nekik a súlygyarapodás.
 3. Nyugtalanság az etetés után: A refluxbetegség miatt a gyomorégés és a fájdalmas érzések miatt a gyerekek nyugtalanok lehetnek az etetés után.
 4. Alvászavarok: A refluxbetegség miatt a gyerekek éjszaka is ébredhetnek a gyomorégés és a kellemetlen érzések miatt.
 5. Étvágytalanság: A refluxbetegség miatt a gyerekek étvágytalanok lehetnek, és nem akarnak enni.
 6. Hasfájás: A refluxbetegség miatt a gyomorban felgyülemlett savas gyomortartalom okozhat hasfájást és puffadást.
 7. Nyelési nehézségek: A súlyosabb esetekben a gyomorban kialakuló szűkületek miatt a gyerekek nyelési nehézségeket tapasztalhatnak.

A refluxbetegség tünetei a gyermekek esetében is változó intenzitással jelentkezhetnek, és különféle tényezők, például az étkezési szokások, a testhelyzet és a stressz hatására változhatnak. Ha gyermeke refluxra utaló tüneteket tapasztal, érdemes orvoshoz fordulni, mivel a betegség hosszabb távon komolyabb problémákhoz vezethet, mint például a gyomorfekély vagy a nyelőcsőgyulladás.

A reflux diagnosztizálása

A reflux diagnosztizálása általában az orvos által végzett fizikai vizsgálat és a tünetek részletes felmérése alapján történik. Az orvos általában megkérdezi a páciens étkezési szokásait, a tünetek jellegét, az előfordulás gyakoriságát és az esetleges korábbi kezeléseket.

Az alábbi diagnosztikai tesztek segíthetnek a reflux betegség diagnosztizálásában:

 1. Endoszkópos vizsgálat: Az endoszkópos vizsgálat során egy hajlékony tubuson keresztül kamerával felszerelt eszközt vezetnek be a szájüregen keresztül a nyelőcsőbe. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy közvetlenül vizsgálja a nyelőcsövet és a gyomrot.
 2. pH-monitorozás: A pH-monitorozás során egy kis érzékelőt helyeznek el a nyelőcsőbe, amely méri a gyomorsav pH-ját. Ez a teszt lehetővé teszi az orvos számára, hogy megállapítsa, hogy a gyomorsav visszaáramlik-e a nyelőcsőbe, és ha igen, milyen gyakran.
 3. Röntgenvizsgálat: A röntgenvizsgálat során a páciensnek egy italt kell elfogyasztania, amely kontrasztanyagot tartalmaz. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megfigyelje az ital mozgását a nyelőcsőben és a gyomorban, és megállapítsa, hogy van-e visszaáramlás.
 4. Manometria: A manometria során egy vékony tubuson keresztül levegőt fújnak a gyomorba, majd mérőeszközöket vezetnek be a nyelőcsőbe. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja a nyelőcső mozgását és a nyelőcső és a gyomor közötti nyomást.

Ezek a tesztek segíthetnek az orvosnak abban, hogy pontosan diagnosztizálja a refluxbetegséget és kizárja az esetleges más problémákat. Ha a reflux betegség diagnosztizálódik, az orvos általában életmódváltoztatásokat, gyógyszeres kezeléseket vagy más terápiákat javasolhat a tünetek enyhítésére és a szövődmények megelőzésére.

A reflux kezelése

A reflux kezelése általában magában foglalja az életmódváltoztatásokat, a gyógyszeres kezelést és a sebészeti beavatkozást.

 1. Életmódváltoztatások: Az életmódváltoztatások jelentősen javíthatják a reflux tüneteit. Ilyen életmódváltoztatások lehetnek például a diéta megváltoztatása, a túlsúly csökkentése, a dohányzás elhagyása, a rendszeres testmozgás, az evési szokások változtatása, a stressz kezelése és a fekvőtámasz elkerülése.
 2. Gyógyszeres kezelés: A gyógyszeres kezelés a reflux kezelésének első vonalbeli terápiája. A gyógyszerek lehetnek savcsökkentők, amelyek csökkentik a gyomorsav mennyiségét, vagy gyomornyálkahártya-védők, amelyek védik a gyomornyálkahártyát a savas visszaáramlástól. Emellett vannak gyógyszerek, amelyek javítják az emésztést és a gyomorműködést, vagy a nyelőcsövet megvédő gyógyszerek.
 3. Sebészeti beavatkozás: A sebészeti beavatkozások csak akkor javasoltak, ha a gyógyszeres kezelés és az életmódváltoztatás nem javítja a reflux tüneteit. A sebészeti beavatkozások célja a nyelőcső alsó záróizmának erősítése és a gyomortartalom visszaáramlásának megakadályozása.

Fontos megjegyezni, hogy minden kezelést az orvosnak kell javasolnia és felügyelnie. Az egyes betegek kezelése változó lehet, attól függően, hogy a tünetek milyen súlyosak és milyen egyéb egészségügyi problémáik vannak.