Véleményező

A fotóház jövõjérõl.
Minden építõ jellegõ ötletnek itt a helye. Ha jó és megszavazzátok, megvalósulhat.

Véleményező

HozzászólásSzerző: Aszkéta » 2009.11.07. szomb. 17:31

A képekhez fűzött vélemények közül melyik lehet érdekes a két véglet közül?
Talán a laikusé, aki nem ért hozzá és csak a kép által kiváltott hatásról akar szólni? Lehetséges hogy az ő meglátása még ösztönös, elfogulatlan és ezért talán őszinte?
Vagy az a "vájtszemű" aki már eljutott egy olyan szintre, ahol kialakult egy sajátos stílusa, aminek következtében már egy ilyen "szemüvegen" keresztül képes "csak" látni?
Aszkéta

Re: Véleményező

HozzászólásSzerző: GoodGhost » 2009.11.07. szomb. 18:53

Nagyon jó a kérdésed, én is eltűnődtem már rajta.
Az a legfőbb gondom, hogy vannak olyan képek, amik nekem például nagyon tetszenek, akkor jön a "profi" és a sárba döngöli azt. Pedig az én szememmel nagyon is jó a kép.
Aztán az ellenpélda: vannak olyan képek, amit én a számítógépre sem töltenék fel, már a fényképezőgépből kitörlöm, ha így sikerül egy kép, itt valaki feltölti, jön mondjuk ugyanaz a "profi" és egy virtuális orgazmusról áradozva az egekig magasztalja a képet, ami az én szememben még a kattintás által elfogyasztott áramot sem éri meg. [-X
Nem tudom hol van az igazság eltemetve, én ha meglátok egy képet és nem tetszik, akkor még megmondom, vagy esetleg "önvédelemből" úgy teszek, mintha nem vettem volna észre.
Először megtanítanak járni és beszélni, aztán azt mondják, hogy ülj nyugodtan és maradj csendben.
GoodGhost

HozzászólásSzerző: xabolcs » 2009.11.07. szomb. 19:30

Igen, ez jó kérdés... =D>
saját képeimnél engem az érdekelne, hogy a Nézőben milyen gondolatokat indít el; és más képeiben is a mesét keresem. :shock:
a technika nem érdekel, az számomra sokadrangú kérdés: mindenki által +tanul6ó, de szvsz nem itt köll +tanulni.
amúgy tele van a zAréna csaknem hibátlan technikájú, de számomra dögunalmas, semmitmondó képpel. :mrgreen:
Szép estét Mindenkinek! :wink:
xabolcs

HozzászólásSzerző: Tamás64 » 2009.11.07. szomb. 20:29

Miért is töltünk fel képet?
Egyrészt tanulni szeretnénk a hozzászólásokból, másrészt minél több hasonló érdeklődésűnek meg akarjuk mutatni. Szeretjük a fotónkat, és azt szeretnénk, ha minél többen így lennének ezzel. (nemcsak az elfogult családtagjaink... :) )
Így aztán engem legalábbis, mindenki (őszinte és normális) véleménye érdekel. Ha fotós szakmai, technikai hozzászólása van, az hasznos lehet, nekem is, másnak is, ha szimplán tetszik neki valamiért, mert kiváltott valamilyen hatást, annak örülök.
És természetesen, ha rossz a kép, vagy unalmas, sablonos, arról is fontos a visszajelzés. Bár nem annyira örülünk neki, de segíthet a fejlődésben.
Tamás64

HozzászólásSzerző: GoodGhost » 2009.11.07. szomb. 21:09

A fő baj azzal van, hogy egy részt sajnos az oldalon a véleményezés stílusa, hogy úgy mondjam nem minden esetben szalonképes, illetve aki kapja a kritikát sajna sokszor személyes támadást vél felfedezni benne.
Mondjuk velem is előfordult olyan, hogy a stílusa miatt csakazértis beleálltam a dolgokba, még ha éreztem is, hogy a véleményezőnek igaza is van.
Sajna nehéz megtalálni a középutat az építő kritika és a bántó beszólás között, különösen ha minden hozzászólásban "orgyilkost" sejtünk. :(
Először megtanítanak járni és beszélni, aztán azt mondják, hogy ülj nyugodtan és maradj csendben.
GoodGhost

HozzászólásSzerző: gabesanders » 2009.11.07. szomb. 22:10

Én viszont azt mondom, nekem ugyan annyit ér egy "profi" véleménye, mint egy laikusé. Tegyük fel, feltöltök egy képet. Ilyenkor nem csak arra vagyok kíváncsi, hogy a 2-3 profi aki megnézi milyen hibát fedez fel, hanem arra is hogy a 40-50 ember aki megnézte mit gondol róla. Összességében ha sok negatív kritikát kapok elgondolkodom rajta hogy hogyan lehet jobb, de ha sok embernek tetszik, örülök és nem esem kétségbe egy negatív véleménytől. Viszont igazán bosszantó mikor odalök egy rossz pontot, és nem írja le hogy azé' me' ...
gabesanders

HozzászólásSzerző: Firefly » 2009.11.07. szomb. 22:32

Minden elismerés jólesik, így az értékelt számára fontos. Akkor azonban, amikor egy alkotás vagy produkció valódi értékét szerenténk megtudni, hallgassunk a szakemberekre. A popularitás nagy csapda, de mindennél értékesebb dolgot látunk, amikor egy színvonalas, komoly művet a közönség emel piedesztára.
Firefly

HozzászólásSzerző: xabolcs » 2009.11.08. vas. 8:36

...na igen, de ki szakember? Aki fotóival bizonyít, vagy aki annak tartja magát? :roll:
xabolcs

HozzászólásSzerző: Tamás64 » 2009.11.08. vas. 9:33

Aki néhány hetet eltöltött már az Arénában, az látja, hogy melyek a népszerűbb műfajok, kik az elismertebb fotósok. Pl. egy átlagosnál jobb tájkép sokkal könnyebben kap 200-250 pontot, míg egy kevésbé kedvelt kategória fotója. Lehet, hogy az csak 80 pontot fog kapni. De biztos ennyivel gyengébb az a kép?
A fotósoknál is hasonló a helyzet.
Sajnos azok közül, akiknek a munkáit a közönség sokszor (méltán) elismeri, sokan csak nagyon ritkán véleményeznek. Holott sokan kíváncsiak lennénk rájuk. Szerintem.
Szóval úgy gondolom, ezen az oldalon kialakult egy valamilyen értékrend, de fontos, hogy más fotós közösségek munkáit is megismerjük, akár itthonit, akár külföldit.
Tamás64

HozzászólásSzerző: sztrogoff » 2009.11.08. vas. 10:18

Hát, én egyedül állhatok... számomra az számít, mit mondanak. :)

Abban is egyedül állhatok, hogy a fentieket nem is nagyon értem. :) A fénykép és a puska hasonló... Mindkettőnek célja van, amit a kivitele vagy befolyásol, vagy nem. A célgömb lötyögése nyilván befolyásolja, de az, hogy a cső oldalán a márkanév bevésés ősmagyar rovásírás, vagy kelta rúna, az tán nem. Puskás hasonlatnál maradva az Aréna lehet céllövőverseny és lehet fegyverkovácsok találkozója. Bár hajlanék arra, hogy a külvilágot az első érdekli, de ha elgondolkodom, úgy vélem, kívülálló néző mindkettőn jól érezhetné magát. A baj az, ha összekeverődik a kettő.
sztrogoff

HozzászólásSzerző: ultramarin » 2009.11.08. vas. 11:25

Nehéz ügy ez :? Leginkább mindenkinek magával kell tisztáznia a céljait, és az szerint dönteni, mire hallgat, mire nem. (Replikázni, veszekedni, bosszúpontozni nem szabad, ez egy képfeltöltős VÉLEMÉNYEZŐS oldal, mindenki szabadon odaírhatja a képed alá, ha nem tetszik, és senkit sem győzködhetsz, hogy márpedig... legfeljebb elmagyarázhatod, te miért választottál egy bizonyos megoldást - és vagy megérti, vagy sem. Egy dolog felől dönthetsz: feltöltöd a képedet vagy sem. Ha feltöltötted, onnan már nem tilthatod a hozzászólást.)

Ha minél több arénapont gyűjtése a célod, akkor hajrá, nyomd a tizeseket meg a "remek", "csodás" megjegyzéseket, és biztosan hamarosan rogyásig leszel viszonttizesekkel. Csak hát az arénapontokért nem adnak sehol semmit. Az sem árt, ha tisztában vagy vele, az így elért "siker" sehol sem ér semmit. Egy másik fotós oldalon részt vettem a kiadott két album zsűrizésében, ott remekül látszott, mennyit érnek az oldalon megszerzett minősítések. Ott értetlenkedtek többen is, hogy a társak kiválónak minősítették a képeit, hogy meri a zsűri mégis eltanácsolni őket. Nos, nem mindegy, ki minősítette kiválónak: a baráti gesztust tevő - esetleg szintén nagyon kezdő - fotóstárs vagy a szakember. (Itt nem magamra gondolok, hanem tényleg profikra, akik szintén a zsűri tagjai voltak.) Az albumokba ugyanis csak minőségi munka kerülhetett.
Ha pályázatokon szeretnél sikereket elérni, akkor azok véleményére hallgass, akik rendre ott vannak képeikkel a hazai és nemzetközi pályázatokon. Vannak még néhányan az arénán, bár sajnos sokan már nem aktívak. (Természetesen nem egy falunapra kiírt helyi pályázatra, vagy néhány cég fotópályázatnak kinevezett képgyűjtő akciójára gondolok, hanem rendes nívós hazai vagy nemzetközi pályázatra - MAFOSZ, FIAP és fotóművészeti pályázatok, NG, LUMIX, Sajtófotó, Év természetfotósa, stb. - ahol szakmai zsűri dönt a képekről és nem a rokonság vagy az ügyesen megírt szavazatgeneráló progi.)
Ha profinak készülsz, akkor a profik szakmai véleménye egyedül a mérvadó - azt viszont ki kell érdemelni, vagyis egy szintre már el kell jutni, hogy egyáltalán észrevegyék a képed és érdemben hozzá szóljanak. Ott a kőkemény szakmai szempontok az elsők.
Ha művészi elhivatottságod van, akkor meg úgyis a saját fejed után mész :) Csak te tudod az "igaz" utat, és attól nem tántoríthat el semmilyen vélemény.

Azonban ahhoz is el kell jutni már egy szintre a fotózásban, hogy egyáltalán felismerd, ki-kicsoda ebben a nagy arénás kavalkádban :wink:

Én személy szerint nagyon sokat köszönhetek az oldalnak és a közösségének - hasznos tanácsokkal láttak el a technika terén, a jó képek nézegetése pedig látásmódot és ötleteket adott - az itt szerzett barátokról nem is beszélve. Természetesen a tanácsokat nem feltétlen közvetlenül kell érteni, de felhívták a figyelmemet fotós jelenségekre, hibákra, kifejezésekre, más fotósok munkásságára, amit aztán meg lehetett keresni szakkönyvekben vagy a neten. (Ha minden hozzászóló vágna valamit egy képen, akkor legtöbbször ahányan írnak, annyiféleképp. Ettől nem lesz okosabb az ember, mert mindenki kedvére nem tehet - de valószínűsíthető, hogy valami nincs rendben a kompozícióval. Ilyenkor újra kell gondolni a képet, vagy kidobni :lol: ) Ja és nem csak a saját képedhez kapott véleményekből lehet ám tanulni :wink:

Nekem inkább az a bajom, hogy lassan a hozzászólások is eltűnnek az oldalról :shock: Csak a szó nélküli tizesek meg felmutatott hüvelykujjak maradnak. :cry:
ultramarin

HozzászólásSzerző: ultramarin » 2009.11.08. vas. 11:25

Nehéz ügy ez :? Leginkább mindenkinek magával kell tisztáznia a céljait, és az szerint dönteni, mire hallgat, mire nem. (Replikázni, veszekedni, bosszúpontozni nem szabad, ez egy képfeltöltős VÉLEMÉNYEZŐS oldal, mindenki szabadon odaírhatja a képed alá, ha nem tetszik, és senkit sem győzködhetsz, hogy márpedig... legfeljebb elmagyarázhatod, te miért választottál egy bizonyos megoldást - és vagy megérti, vagy sem. Egy dolog felől dönthetsz: feltöltöd a képedet vagy sem. Ha feltöltötted, onnan már nem tilthatod a hozzászólást.)

Ha minél több arénapont gyűjtése a célod, akkor hajrá, nyomd a tizeseket meg a "remek", "csodás" megjegyzéseket, és biztosan hamarosan rogyásig leszel viszonttizesekkel. Csak hát az arénapontokért nem adnak sehol semmit. Az sem árt, ha tisztában vagy vele, az így elért "siker" sehol sem ér semmit. Egy másik fotós oldalon részt vettem a kiadott két album zsűrizésében, ott remekül látszott, mennyit érnek az oldalon megszerzett minősítések. Ott értetlenkedtek többen is, hogy a társak kiválónak minősítették a képeit, hogy meri a zsűri mégis eltanácsolni őket. Nos, nem mindegy, ki minősítette kiválónak: a baráti gesztust tevő - esetleg szintén nagyon kezdő - fotóstárs vagy a szakember. (Itt nem magamra gondolok, hanem tényleg profikra, akik szintén a zsűri tagjai voltak.) Az albumokba ugyanis csak minőségi munka kerülhetett.
Ha pályázatokon szeretnél sikereket elérni, akkor azok véleményére hallgass, akik rendre ott vannak képeikkel a hazai és nemzetközi pályázatokon. Vannak még néhányan az arénán, bár sajnos sokan már nem aktívak. (Természetesen nem egy falunapra kiírt helyi pályázatra, vagy néhány cég fotópályázatnak kinevezett képgyűjtő akciójára gondolok, hanem rendes nívós hazai vagy nemzetközi pályázatra - MAFOSZ, FIAP és fotóművészeti pályázatok, NG, LUMIX, Sajtófotó, Év természetfotósa, stb. - ahol szakmai zsűri dönt a képekről és nem a rokonság vagy az ügyesen megírt szavazatgeneráló progi.)
Ha profinak készülsz, akkor a profik szakmai véleménye egyedül a mérvadó - azt viszont ki kell érdemelni, vagyis egy szintre már el kell jutni, hogy egyáltalán észrevegyék a képed és érdemben hozzá szóljanak. Ott a kőkemény szakmai szempontok az elsők.
Ha művészi elhivatottságod van, akkor meg úgyis a saját fejed után mész :) Csak te tudod az "igaz" utat, és attól nem tántoríthat el semmilyen vélemény.

Azonban ahhoz is el kell jutni már egy szintre a fotózásban, hogy egyáltalán felismerd, ki-kicsoda ebben a nagy arénás kavalkádban :wink:

Én személy szerint nagyon sokat köszönhetek az oldalnak és a közösségének - hasznos tanácsokkal láttak el a technika terén, a jó képek nézegetése pedig látásmódot és ötleteket adott - az itt szerzett barátokról nem is beszélve. Természetesen a tanácsokat nem feltétlen közvetlenül kell érteni, de felhívták a figyelmemet fotós jelenségekre, hibákra, kifejezésekre, más fotósok munkásságára, amit aztán meg lehetett keresni szakkönyvekben vagy a neten. (Ha minden hozzászóló vágna valamit egy képen, akkor legtöbbször ahányan írnak, annyiféleképp. Ettől nem lesz okosabb az ember, mert mindenki kedvére nem tehet - de valószínűsíthető, hogy valami nincs rendben a kompozícióval. Ilyenkor újra kell gondolni a képet, vagy kidobni :lol: ) Ja és nem csak a saját képedhez kapott véleményekből lehet ám tanulni :wink:

Nekem inkább az a bajom, hogy lassan a hozzászólások is eltűnnek az oldalról :shock: Csak a szó nélküli tizesek meg felmutatott hüvelykujjak maradnak. :cry:
ultramarin

HozzászólásSzerző: ultramarin » 2009.11.08. vas. 11:27

Bocsánat, a tecnika ördöge jóvoltából sikerült dupláznom, pedig nem állt szándékomban :shock:
ultramarin

HozzászólásSzerző: Firefly » 2009.11.08. vas. 12:21

Xabolcs természetesen nem attól lesz valaki szakértő, hogy annak tartja magát. :)

Tamás az Aréna alapvetően amatőr fotósok portálja. Kis számban vannak jelen olyanok, akik tanulták ezt a "szakmát". Még kevesebb az igazi tehetség. Ha értékelnek is, véleményük egyensúllyal van mérve. Sajnos az emberi tényezők dominanciája tovább rontja a helyzetet. Az itt kapott véleménynek van ugyan értékmutatása, de egy kép valódi színvonalát ritkán tükrözi. Egy ilyen helyen a fő cél nem más, mint önmagunk megmutatása. Minden egyéb ennek van alárendelve, így a tanítás és a segítés csak a legritkább esetben önzetlen és kizárólagos szándék. Jómagam addig foglalkoztam az itt kapott elismeréssel, amíg ki nem alakult bennem egy bizonyos szintű képesség, látásmód. Ezzel nem azt mondom, hogy az elismerés nem esik jól, vagy már mindent tudok. Jólesik, és nagyon sokat kell még tanulni, de a csapdákat már - ha nem is mindig, de - képes vagyok elkerülni. Ami itt hasznos és nagyon jó, az nem más, mint az olykor leírt kritika és javaslat, ami elgondolkodtatja a fotóst. Ebből kevés - egyre kevesebb - van, de ez nem baj. Szerintem mindentől annyit szabad várni, amennyit a jellege, természete magában hordoz. A műfajok kérdésének hasonlóan törvényszerű magyarázata van, de azt már talán le sem kell írnom.

Sztrogoff sokszor elolvastam a gondolataidat, de - ha őszinte akarok lenni be kell vallanom - sokadszorra sem értettem meg igazán. A hatásvadász és az "alkotó" közötti különbségre akarsz utalni, vagy valami másról van szó?

Ultramarin gondolataival nagyon egyetértek. El kell jutni egy bizonyos szintre ahhoz, hogy képesek legyünk eligazodni. Tisztában legyünk azzal, hogy hol is járunk, és hogy mit akarunk csinálni. Mire érdemes és mire nem érdemes figyelni, minek kell súlyozott jelentősséget tulajdonítani.
Firefly

HozzászólásSzerző: Tamás64 » 2009.11.08. vas. 12:44

Nem kell hozzá nagy bátorság, hogy kijelentsem, a pontozás zsákutcában van ezen az oldalon. Akik pontoznak (magamat is beleértve), azok 90%-a a 10-est, 9-est, nagy ritkán a 8-ast használja. Nyilvánvaló ez így nem megfelelő, másrészt az oldalon újoncokat nagyon tévútra vezeti. A viszza-, körbepontozás csapdájába nagyon könnyű beleesni. Akár teljesen jó szándékúan is.
Ennél sokkal fontosabbak a vélemények. A saját és más képeire adott véleményekből lehet tanulni, úgy érzem ezek nekem is sokat segítettek. De véleményezni is tanulni kell. Ezért tartom fontosnak, hogy a "régiek" minél gyakrabban tegyék ezt. Az "újoncoknak" is lenne hozzá bátorságuk, hiszen látnák, hogy ez a természetes. Úgy gondolom, az sem baj, ha valakinek eltérő a véleménye, hiszen a fotózás sok szempontból szubjektív. Az esetlegesen technikailag hibás hozzászólást úgy is kijavítaná valaki, a többi pedig, ahogy írtam, szubjektív.
Tamás64

Következő

Vissza: Ötlet láda