Diabetes

Diabetes kialakulás

E betegség terápiájában szükségtelen az inzulinadagolás. Helyette olyan tablettákat alkalmaznak, amelyek segítségével az inzu­lin hatását blokkoló anyagok semlegesíthetők.

Kezelése: a terápia középpontjában a diéta áll. Harmonikus, természetes nyers ét­rend, sószegény, fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat megfelelő arányban tartalmazó, vitaminokban bővelkedő ételek, melyek jó­tékony hatást gyakorolnak a cukorbetegek anyagcseréjére.

A napi étrend legalább fele nyers ételekből álljon. Cukor, szirup, me­lasz és méz fogyasztása tilos. A vegetáriá­nus étrend keretében elfogyasztott gyümöl­csök cukortartalma miatt nem kell aggódni, csak a különösen édes gyümölcsök (szőlő, földieper, málna, banán, aszalt gyümölcsök) élvezete kerülendő. A fruktózt és a fruktóz-tartalmú gyümölcsöket nem szükséges kitil­tani az étrendből, bizonyos mennyiségben fogyaszthatók.

A zsírfogyasztást is a termé­szetes táplálkozásnak megfelelő mennyi­ségre kell korlátozni (50-80 g), és azt is csak többszörösen telítetlen zsírsavakat tar­talmazó értékes olajok, különösen búza­csíraolaj formájában. A nyers ételek közül előnyben kell részesíteni a hagymát, a fok­hagymát, az uborkát és az áfonyát. A szén­hidrátot zabból készült kenyér és egyéb zabtartalmú ételek formájában kel! enni. Az anyagcsere állapotától függően barna ke­nyeret és burgonyát is ehet a beteg, a fehér kenyér fogyasztása azonban tilos. Fehérjét túró, aludttej, joghurt formájában ehet a be­teg.

A vegetárius étrend értelemszerűen nem tartalmazhat állati zsiradékot és húst. A betegség enyhébb eseteiben fogyasztható (ritkán!) borjú- vagy marhahús, de helye­sebb, ha teljesen húsmentes diétát állítunk össze. Az evésnél fontos az alapos rágás (vö. Kérődzés). A cukorbeteg az étkezéshez növényi inzulinokat (glukokininek) vagy az inzulinéhoz hasonló hatású anyagokat tar­talmazó növények teáit igya: kecskeruta (galega officinalis) magja és föld feletti ré­szei, babhéj, görögszéna magja, hagyma, áfonyalevél, kukoricabajusz. A zsályalevél, pitypang és annak gyökere, borókabogyó és diólevél valószínűleg a májon keresztül fej­ti ki gyógyító hatását.

Cukorbetegek keze­lésére alkalmas teakeverék: görögszéna­magvak, kecskerutamagvak, máriatövis­magvak, áfonyalevél egyenlő arányú keve­rékéből 1 teáskanálnyit egy csésze vízben 15 percig forralunk, és ezt az adagot minden étkezéshez fogyasztjuk. Amennyiben a dié­ta és a felsorolt teák nem segítenek, az inzu­linhiányos diabetes kezelését inzulinadago­lással kell megoldani. Az időskori ~ eseté­ben a guanidinokat és szulfonamidokat tar­talmazó, az inzulint blokkoló anyagokat semlegesítő tablettákkal végzett kezelés szükséges. Napjainkban az egyre csökkenő zsírfogyasztásnak köszönhetően ritkábbá vált a kóma.

Ha mégis fellépne, azonnal szőlőcukor és inzulin keveréket adnak in­jekcióban a betegnek. Ezt követően az akut veszély elmúltáig csak zabból készült étele­ket fogyaszthat a beteg, majd fokozatosan áttérhet a diabetikus diétára.

A kezelést lég­fürdők, gimnasztika, pihenés és a bőr dörzsmasszázsa egészítse ki. Reggelente teljes vagy felsőtestlemosás, délelőtt rövid göngyölés, spanyolkabát, combleöntés és felső leöntés, délután a has felső részére helyezett szénapolyvás zsákocskák, karfürdők, térdleöntések, karleöntések, törzsborogatás.

Hp.: Natrium sulfuricum D3-6, Arsenicum D6-10, Acidum phosphoricum D2-3, Ami-ca D3, Acidum lacticum D3-6, Kreosotum D4-6, Secale cornutum D3-6, Uránium nitricum D6-12. Bch.: Natrium sulfuricum D6, Calcium phosphoricum D6-12 szájszá­razság és szövetgyengeség esetén; Calcium fluoratum Dl2, Silicea Dl2, Natrium phos-phoricum D6 savmérgezés esetén; erős viszketés esetén Kalium phosphoricum, Magnesium phosphoricum D6; a bőr gennyesedése vagy kiszáradása esetén Nátrium muriaticum D6.