bőrápolás

Bőrünk és a szabad gyökök

A vitaminok felelősek az egészségünkért, és persze a bőrünk szépségéért is. Erre egy rendkívül jó példa, hogy a vitaminok szerepet játszanak a szabad gyökök megkötésében, vagyis lekötik azokat a kárt okozó olyan vegyületrészeket, amelyek károsíthatják a bőrsejteket is.

A televízióban nagyon sok olyan reklámot láthatunk, amelyben az arckrémeken és azok használat után tapasztalt pozitív hatásain van a fő hangsúly. Azonban ezekben a kisfilmekben az arckrém használata után azt láthatjuk és hallhatjuk, hogy a bőr feszes lesz, de mégis puha tapintású, és az egészségtől szinte kicsattan. Ezt aztán nagyon sokan elhisszük, hiszen szeretnénk ha igaz lenne, így megvesszük az adott terméket: mindenki arra vágyik, hogy olyan szép legyen a bőre, mint ahogy azt a reklámban mutatták. A bőr szépségének megőrzésében azonban nagyon nagy szerepet játszanak a különböző vitaminok. Ezért az sem véletlen, hogy az egyes arckrémekben is nagyon sok vitamin van, hiszen segít fokozni a bőr megújulását és megszépülését is egyaránt.

Már azt is annyiszor hallottuk, hogy a vitaminok hozzásegítenek minket az egészségünk megőrzéséhez és nélkülözhetetlenek az élethez, mégis sokan csak mondjuk a kliséket, de nem teszünk semmit e téren. Vagyis nem fogyasztunk elég gyümölcsöt, zöldséget, és egyéb vitaminforrást, pedig kellene. A vitaminok nagy részét – pontosabban a D vitaminon kívül mindegyiket, hiszen azt a napsugárzásból állítja elő a testünk – külső forrásokból kell bejuttatnunk a szervezetünkbe, és a legegyszerűbb módja ennek az egészséges táplálkozás.

Az A és a C-vitamin játssza a legnagyobb szerepet a bőr szépségének megőrzését illetően. Ezek közül az A vitamint a szervezetünk tárolja, azonban a C-t nem tudja, így azt újra és újra a szervezetbe kell juttatni. A kettő közül az A vitamin szabályozza a bőrsejtek megújulását, a C-vitamin pedig a bőrsejtek feszességét adó kollagén létrehozásában játszik nagyon fontos szerepet, de ezen kívül óvja is a sejteket. A C-vitamin tehát arra is képes, hogy a szabad gyökök ellen felvegye a harcot, így küzdve az öregedés ellen.